Bli scoutledare
Är du sugen på att i någon utsträckning vara med som ledare i vår scoutkår? Spännande! För att vara ledare behöver du inte ha scoutkunskaper eller varit scout själv, du lär dig allt längst vägen. Våra ledare är med i olika stor utsträckning. De flesta är med varje vecka, men för vissa är tex varannan vecka mer lagom. Fundera på vilken utsträckning som passar bäst för dig.
Vi har ledarsamling efter scout utspritt över terminen. Hör av dig om du är sugen på att haka på som ledare, prova på ett par gånger eller stå på vikarielistan under terminen om någon är sjuk. Prata med kårchef Martina eller scoutledarna för mer information.
Vilka krav ställs för att bli ledare?
En ledare i vår verksamhet ska visa upp ett registerutdrag samt genomgå kursen ”Trygga möten” inom överskådlig tid från det att ledarskapet påbörjats. Utöver dessa två förväntningar har vi vissa krav på lämplighet och förbehåller oss rätten att neka vem som helst att bli ledare för våra barn. Meeeen vi är inte så farliga som det låter! Mest har vi det fantastiskt roligt tillsammans, och en fin ledarsammanhållning på köpet! Vi är en kyrkligt knuten scoutkår och kristen tro märks i vår gemenskap, men det ställs inga krav eller förväntningar på att varje enskild ledare tror på Gud. Däremot förväntar vi oss att du följer scoutlagen genom att ”respektera andras” tro.
Vad gör man då?
I scouterna är vi oftast utomhus oavsett väder. Eftersom vi hör till Redbergskyrkan finns möjligheter för oss att vara inomhus i kyrkans leklokaler i källaren när vi vill, men oftast väljer vi ändå att vara i kyrkans trädgård eller på Apslätten. Vi ses på tisdagar 17.45-19.45 (scouterna är där 18-19.30) och har terminsprogram för att täcka så mycket som möjligt av scoutprogrammet för de respektive åldersgrupperna. Ledare hjälps åt att genomföra planering, plocka med material och att förklara för barnen. Under scouttillfället brukar barn få lära sig genom att själva prova sig fram (learning by doing) vilket som en bonus sätter mindre press på dig som ledare att själv kunna allt. Vi lär oss tillsammans med barnen.
En typisk scoutkväll handlar om något av scouternas fokusområden. Det allra vanligaste är praktiskt friluftsliv, som tex att tända eld, tälja en pinne eller plåstra om ett skoskav. Ett annat område handlar om samarbete eller hur man är en bra kompis. Ytterligare ett tema berör hur man hjälper andra tex i psykisk ohälsa eller hur vi hjälper till att rädda planeten. Många saker får plats i scouting och därför brukar även en ovan scoutledare upptäcka att den kan mer än den trodde. Vi är ju trots allt vuxna och har hunnit lära oss lite av varje längst vägen. I början på varje termin planerar ledargruppen terminsprogrammet som läggs ut på hemsidan. Under vårterminsprogrammet kan du se ett exempel. Själva scouttillfället utförs huvudsakligen i patruller om ca 12 barn. Varje ledare är knuten till en patrull men vi ses också en stund ihop med alla i kåren vid de flesta tillfällena. I slutet på varje möte är det några minuters andakt och reflektion. Sedan ropar vi vårt kårrop och barnen skickas hem. Svårare än så är det inte!