Några tankar inför Apostladagen och temat ”Sänd mig.”

Det finns ett gammalt ord som vi inte använder så ofta nuförtiden. Det är beredvillighet. Det betyder både att vara villig att göra något och samtidigt beredd. Jag kommer att tänka på vår hund som är en riktig ”jasägare” i alla lägen. Ska vi gå ut? Ja. Vill du ha något att äta? Ja. Ska vi ut och åka bil? Ja. Ska vi träffa veterinären? Ja. Vill du bada? Ja.

Jag har faktiskt svårt att hitta någon fråga som hon inte svarar ja på.

Och jag tänker på TV-programmet ”Smartare än en femteklassare”. Det är lite av samma sak. Fem barn sitter bakom bänkar och viftar ivrigt: Ta mig… Jag kan hjälpa till…

Barnen har ingen aning om vilka frågor som väntar dom men de vill ändå hjälpa till. Det har nog med nyfikenhet och kanske också tillit att göra. Och jag funderar på om inte det borde driva oss till att ibland göra saker som vi inte brukar göra och som vi inte vet hur det ska sluta.

Det finns en tillit man har som barn, att man själv är bra och att andra vill en väl, som kanske ibland skulle få ge nedslag också i våra liv som vuxna. Och kanske också som lärjungar.

Det finns något bra i tilliten som säger att trots att världen är full av ondska så är godheten större och kärleken starkare. Och det finns så mycket nytt att upptäcka om vi bara vågar kasta oss ut. Det är här nyfikenheten kommer in, viljan att utforska, upptäcka och lära oss nya saker.

Frågan är bara vart har allt detta tagit vägen? Tyvärr verkar det vara så att både tilliten och nyfikenheten avtar hos de flesta med åren. Kanske är det med Gud och tron är svårare för oss vuxna än för barn. Det är nog ingen slump att Jesus vid flera tillfällen tar barnen som exempel när det gäller tron. Barnet vågar släppa taget, vågar kasta sig ut, vågar lita på Gud. Vet att Gud alltid tar emot oss när vi faller.

Så i dessa Coronatider när så mycket är osäkert kanske vi skulle prova lite nytt, inte sådant som är emot de restriktioner som finns, men ändå något nytt.

Gud vill ju ha oss i sitt rike och vill att andra ska nås av budskapet också.

Vi ber: Hjälp oss att kunna lita på dig, ge oss nyfikenhet att finna nya och gamla vägar att göra dig känd och trodd. Du finns bakom och framför oss så vi behöver inte vara rädda.. Amen

Ctefan Brochmann