Boktips

När det kanske finns lite mer tid över till att läsa vill vi komma med ett par tips på böcker som kommit ut under våren och som båda har författare med anknytning till Redbergskyrkan.
”Gud gör inga undantag” är en bok skriven av Lasse Yngvesson, en av församlingens tidigare pastorer.
I boken berättar han om sitt liv, från barndomen och livet som pastor och han nämner också tiden i Redbergskyrkan.

Men boken handlar till största delen om de senaste tjugo åren. År 2000 åker Lasse och hans fru Gudrun till Israel för att han ska leda en retreat. De kommer dit men innan retreaten hinner börja drabbas Gudrun av en hjärninfarkt. De flesta av kroppens funktioner slås ut och läkarna ger inte mycket hopp om att hennes liv ska kunna räddas.
Men Gudrun överlever fast livet får helt andra förutsättningar. Utan förmåga att röra sig eller att prata blir hon ständigt beroende av hjälp. Överlever gör också kärleken mellan Gudrun och Lasse och efter en lång tid på sjukhus och äldreboende kommer Gudrun hem igen. Med hjälp av personliga assistenter börjar det nya livet att fungera.
På bokens baksida finns bland annat en mening som på ett fint sätt sammanfattar dess innehåll: ”Nu gäller det att se det friska i det sjuka, inte vänta på stora mirakler men se vardagsundren”.
Boken kommer att finnas till försäljning i kyrkan och på Din bok. Kontakta Bengt Tonnvik om du är intresserad.

I boken ”Kvinnorna i evangelierna och Apostlagärningarna”, skriven av Eva Johansson (fd Ernebro) får man följa några av de kvinnor som fanns runt Jesus på hans vandringar. Liksom i sin förra bok som handlar om Jesu lärjungar, har Eva valt att använda Jesu andranamn Immanuel.
Många av evangeliernas kvinnor är namnlösa. En av dessa är kvinnan som blev botad från sina blödningar genom att hon rörde vid tofsen Immanuels mantel. Hon är bokens berättare och förutom henne är det några av de kvinnor som följde Immanuel som berättar om händelser som vi känner till från nya testamentet. Det erbjuder läsaren möjligheten att se på de gamla berättelserna ur ett något annat perspektiv än man är van vid. Så blir det ju som regel när historien berättas av dem som stått för marktjänsten.
Till hösten hoppas vi att Eva kan komma och berätta om boken vid ett kyrkkaffe eller annat sammanhang. Men skulle någon känna att man inte kan eller vill vänta så länge kan ni kontakta Roland Ernebro.