Tacksam med gråten i halsen

Tacksamhet, måste man vara tacksam för allt? Det tror inte jag för det vore ett orimligt krav. Inte kan man förväntas vara tacksam för sjukdomar man drabbas av eller när nära och kära rycks ifrån oss.

Men däremot kan man kanske öva sig på att även se det som man får och faktiskt får behålla mitt uppe i alla förluster.

En man stod vid sin frus kista. Han hade förlorat det käraste han ägde. Någon timme senare gick han med sitt halvårsgamla barnbarn på armen och visade stolt upp vad han fått.

Det går att känna tacksamhet med gråten i halsen men det krävs att man inser att livet både tar och ger. Vi har all rätt att sörja och sakna det som livet tar ifrån oss. Men mitt i tomrummet kan tacksamheten komma om vi samtidigt ändå kan se det som finns kvar.

Roland Ernebro

Kom och lyssna till Maria Kileby onsdag 18.30

Vår församlingsmedlem Maria Kileby tillbringade under våren och sommaren 2016 tre händelserika månader som ekumenisk följeslagare i Israel-Palestina. Följeslagarprogrammet lyder under Kyrkornas Världsråd och i Sverige ansvarar Sveriges Kristna Råd för verksamheten.
Maria berättar och visar bilder om sin vistelse i en liten palestinsk by. Vi får följa med i den vardag som blev hennes under dessa månader.
Varmt välkommen till en intressant och lärorik kväll!.
foljeslagarprogrammet_logo

Bloggtext v 25: Tack Zlatan!

Det har väl inte undgått så många att Sverige är utslaget ur Fotbolls-EM. Inte heller har väl så många missat att Zlatan slutar i landslaget. Han gjorde debut 2001 och har alltså, med undantag för en bojkottperiod, varit centralfigur i Sveriges fotbollslandslag i 15 år! Vad har detta då betytt för vårt land? Ja, att en kille från Rosengård med rötter i Balkan och med en skånska där hans ursprung lätt hörs; en kille som var omvittnat strulig såväl i skolan som i pojkfotbollen blir nationalikon. Uppkäftig, kaxig, med ett självförtroende som gränsar till grandiost har han mött världen. Jag såg en intervju med en artonårig Zlatan. Samma lätt retsamma men oj så smittsamma smil, samma  attityd av att vara redo att ta över världen, samma vinnarskalle som har fört honom längre upp än någon annan svensk fotbollsspelare gjort eller kommer att göra. Aldrig har han släppt in oss i något slags mörker eller svaghet. aldrig talat om sig själv som någon man ska tycka synd om över en rätt problematisk uppväxt. Nej, han är och förblir en vinnare. Fler som fick en tår i ögat när han efter förlustmatchen mot Belgien när han sa ”tänk att en liten pojke från Rosengård har tatt sig ända hit”? För mig och alla andra som älskar fotboll är det så klart Zlatans prestationer på planen som står i centrum. Men- när vi nu gör ett första bokslut över hans betydelse för Sverige så finns det andra viktiga saker att lyfta fram: Han har kallats ”osvensk” för sin attityd; han har retat gallfeber på alla dem som drömmer om ett ”rent” Sverige där man ska kunna räkna sin svenska härkomst åtminstone fem släktled bakåt. Zlatan har faktiskt tvärtom bidragit till att förändra vår syn på vad som är ”svenskt”. Finns det något mer svenskt än Zlatan? Vad är vi mer stolta över än över honom? Kungen någon? Majoriteten i Sveriges riksdag som i dagarna infört bland de hårdaste flyktingrestriktionerna i Europa? ABBA? Barn och unga som fötts och växt upp under Zlatan-eran uppfattar i allra högsta grad Zlatan som ett svenskt namn. De är däremot lite frågande över Ann-Britt, Bert-Ove och Torsten. Nej, låt oss en gång för alla tacka Zlatan för allt han har gett oss på fotbollsplanen, men också sådant som han egentligen knappast är medveten om själv. Han har understrukit det självklara: Alla som bor i Sverige en längre tid, alla som trivs i Sverige, alla som vill leva sitt liv som svenskar: alla är välkomna och ALLA ÄR SVENSKAR. Tack Zlatan!!!

Vi tackar för utmärkelsen Regnbågsfisken

På Pride-paradens dag, den 12 juni, firade vi, med tårta till kyrkkaffet, att församlingen fått den fina utmärkelsen Regnbågsfisken 2016. Det är EKHO, organisationen för kristna HBTQ-personer, som står bakom Regnbågsfisken som ges till en person eller organisation som utmärkt sig i arbetet för allas rätt att vara den man är. Vi är så stolta!
image

image

Tillsammansläger på Styrsö 27-28 aug.

styrsoÄven i år bjuder Redbergskyrkan in till Tillsammansdagar på Styrsö 27-28 augusti. Vi börjar på lördag förmiddag och avs- lutar med gudstjänst på söndag förmiddag. Liksom tidigare år håller vi till i den vackra missionskyrkan högt uppe på berget på ön. Vi hoppas att många gamla och nya ”redbergare” vill komma med och dela gemenskap, äta gott och samtala om vik- tiga saker. Vi hoppas att även i år kunna erbjuda någon form av skapande aktivitet men vi får återkomma med mer detaljerat program längre fram.